piątek, 13 stycznia 2017

Pulpeciki z indyka z soczewicą



Mięso z indyka jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, w szczególności B12, kwasu foliowego i niacyny. W indyku znajdziemy też potas, cynk, magnez i żelazo. Skład taki wpływa na rozładowanie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu. Tak więc obiad z dodatkiem indyczego mięsa, doda nam energii do dalszego działania, oraz poprawi humor.



Składniki:


500 g mięsa z indyka
2 cebule
1 marchewka
1,5 szklanki wody (lub więcej) 
1/3 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżka suszonej bazylii
2 łyżeczki cukru 
sól, pieprz
2 puszki pomidorów krojonych )
sól
pieprz
cukier 
woda (opcjonalnie)

Dodatkowo: 
szczypiorek 
żółty ser do posypania


Mięso zmielić na największych oczkach, dodać marchewkę startą na najmniejszych oczkach tarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować nieduże pulpeciki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać pastę z pomidorów, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Gotować parę minut, następnie dodać wodę. Do gotującego się sosu dodać pulpeciki i gotować ok. 5 minut. Następnie wsypać soczewicę i gotować na wolnym ogniu ok.15 minut. Podawać z makaronem, posypać startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
















2 komentarze: