wtorek, 3 stycznia 2017

Naleśniki z jajecznym farszem od Angeliki


Naleśniki w formie krokietów z ciekawym i jakże prostym farszem jajecznym. Angelika zaserwowała nam je pewnego dnia i bardzo do gustu nam przypadły. Czasami warto sięgać po kilka prostych składników, niedrogich, które każdy ma w swojej lodówce  i spróbować tychże naleśników.



Składniki:

Ciasto:
2 jaja
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
200 g mąki
sól
1 łyżka oleju

Farsz:
6 jajek
100 g cebuli
40 g czerstwej bułki
30 g tłuszczu
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
olej

Dodatkowo:
bułka tarta
1 jajko
olej do smażenia


Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać ze skorupek. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Jajka, cebulę bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać śmietanę wymieszać, doprawić do smaku. Z podanych składników sporządzić ciasto naleśnikowe, i smażyć cienkie naleśniki. Każdy naleśnik smarować farszem, zawijać dwa boki na 2-3 cm i zwijać ciasto w rulonik. Panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. 











2 komentarze:

  1. ostatnio mam duży apetyt na jajka, musze wykorzystać twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń