niedziela, 15 stycznia 2017

Muffinki z wiśnią i bezą Kuby


Jak dobrze wiecie na punkcie muffinek mamy kota czy też hopla, jak zwał tak zwał. Dzisiaj Jakub pokazał nam swoje ulubione muffinki z wisienką i bezą na wierzchu. Musimy przyznać mu rację, są dobre, ba a nawet pyszne i do tego ta wisienka pod chrupiącą słodką chmurką.


Składniki:

Ciasto:
100 g mąki
100 g masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka skórki z cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny
wiśnie w syropie lub alkoholu

Beza:
2 białka
50 g cukru


Utrzeć masło z cukrem aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać po 1 jajku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia skórkę i sok z cytryny. Mieszać do połączenia się składników. Blaszkę do muffin wyłożyć papierowymi papilotkami, napełnić papilotki do ½ wysokości ciastem i na środek ułożyć wiśnie. Ubić białka z cukrem do powstania jednolitej masy. Nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego bezę na ciasto z wiśnią. Piec w temperaturze 190⁰ około 20-25 minut. Wystudzić na kratce. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz