piątek, 6 stycznia 2017

Faszerowane udka z kurczaka od Dominiki


Mięso z kurczaka to bardzo wdzięczne tworzywo do stworzenia różnych dań, tych prostych i tych trudniejszych. Dominika dzisiaj pokazała klasę i postarała się dziewczyna po prostu. Wyluzowała podudzia, namieszała farszu, elegancko nafaszerowała i połączyła po dwa tworząc ciekawą kompozycję. Smak rewelka, zapach również, a wygląd zaskakujący.


Składniki:

6 podudzi kurczaka
250 g mięsa mielonego 
kilka pieczarek
jajko
pół czerstwej bułki
50 g masła
przyprawa do kurczaka
koper
sól
pieprz


Udka umyć, wyluzować kości, a mięso obsypać przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. Podsmażyć na łyżce masła do odparowania wody. Mielone mięso wyrobić z jajem, pieczarkami, namoczoną bułką i stopionym masłem, przyprawić koperkiem, sola i pieprzem. Udka napełnić masą mięsną i zamknąć wykałaczkami, łącząc po dwa. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez godzinę.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz