Zupa z brokułami i żółtym serem
Że brokuły są zdrowe - nie trzeba Was przekonywać, bo dziećmi nie jesteście. Ale nie każdy lubi smak brokuła i dla tych nieszczęśników mamy propozycję nie do odrzucenia. Taka oto zupka brokułowo-serowa o delikatnym smaku brokuła, za to wyrazistym smaku sera. Można - można! Polecamy!
Składniki:
1 brokuł
2-3 średnie ziemniaki,
1 duża cebula
1 czerwona papryka,
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
mielony pieprz
2 łyżki maki
3/4 szklanki pół na pół śmietanki kremówki i mleka
15 dag startego ostrego sera cheddar
3 szklanki bulionu
Oddzielić różyczki brokułowe od łodygi, podzielić je na mniejsze. Łodygę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozpuścić masło i dodać ziemniaki pokrojone w gruba kostkę cebule, pokrojoną paprykę, łodygę brokuła i czosnek - smażyć na średnim ogniu około 10 minut aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz i smażyć jeszcze przez kilka minut. Oprószyć mąką, i smażyć następne 2-3 minuty. Powoli dodać bulion i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać mieszankę mleka i śmietany, następnie ser i gotować, aż ser się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. W blenderze zmiksować około 2 szklanki zupy i wlać z powrotem do garnka, dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze przez chwile, aż zmiękną.
Komentarze
Prześlij komentarz