Tajska zupa dyniowa z kurczakiem
Fajne zupy to my lubimy. I ta jest z gatunku tych fajnych, bo ma dużo warzyw, smaku, aromatu i delikatnego mięska. Zestaw idealny, a idealnie również rozgrzewa zimową porą. Można by rzec jeść nie umierać ☺
Składniki:
500 g dyni
800 ml bulionu z kurczaka
400 ml mleka kokosowego
120 g groszku konserwowego
2 filety z kurczaka
1 cebula
1 łyżka sosu piri piri
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka cukru brązowego
1/3 łyżeczki kurkumy
2 łyżki masła
Obraną dynię pokroić w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek posiekać. W garnku rozgrzać masło, wrzucić szalotkę, czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać dynię, wymieszać i podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka zblendować zupę na gładki krem. Dodać mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę i podsmażonego, zielony groszek i doprawić do smaku. Gotować przez kolejne 15 minut. Zupę podawać z makaronem ryżowym.
Komentarze
Prześlij komentarz