sobota, 14 stycznia 2017

Kisiel czekoladowy


Tego to nawet Gellwe czy dr Oetker nie wymyślił, a Kulinarni i owszem. Chodzi o kisiel, ale nietypowy, bo o smaku czekolady, takiej prawdziwej czekolady. Pyszny i prosty deser, który każdy sobie może wyczarować w domu. Ozdabiając go swoimi ulubionymi dodatkami czy owocami zachwyci wyglądem, a nie tylko smakiem.


Składniki:

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
2 szklanki mleka 
200 g  czekolady
1/4 szklanki cukru białego
laska wanilii

Zagotować 1,5 szklanki mleka wraz z połamaną na kawałki laską wanilii i pokruszoną gorzką czekoladą. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Stopniowo dodawać mleko z mąką do wrzącego mleka z czekoladą i wanilią energicznie mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje. Gęsty, gorący kisiel przelewać do opłukanych wodą salaterek po czym odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Smacznego.











3 komentarze:

  1. składniki, jak na budyń ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do budyniu dodajemy żółtka, to jest kisiel mleczny, jeden z wielu rodzajów kisieli. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście, nie zauważyłam braku żółtek :)

      Usuń