Kisiel czekoladowy
Tego to nawet Gellwe czy dr Oetker nie wymyślił, a Kulinarni i owszem. Chodzi o kisiel, ale nietypowy, bo o smaku czekolady, takiej prawdziwej czekolady. Pyszny i prosty deser, który każdy sobie może wyczarować w domu. Ozdabiając go swoimi ulubionymi dodatkami czy owocami zachwyci wyglądem, a nie tylko smakiem.
Składniki:
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
200 g czekolady
1/4 szklanki cukru białego
laska wanilii
Zagotować 1,5 szklanki mleka wraz z połamaną na kawałki laską wanilii i pokruszoną gorzką czekoladą. W pozostałym mleku dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Stopniowo dodawać mleko z mąką do wrzącego mleka z czekoladą i wanilią energicznie mieszając do momentu aż mieszanka zgęstnieje. Gęsty, gorący kisiel przelewać do opłukanych wodą salaterek po czym odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia. Smacznego.
składniki, jak na budyń ;)
OdpowiedzUsuńDo budyniu dodajemy żółtka, to jest kisiel mleczny, jeden z wielu rodzajów kisieli. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, nie zauważyłam braku żółtek :)
Usuń