wtorek, 31 stycznia 2017

Muffiny z serkiem mascarpone


Muffinek Ci u nas dostatek, te amerykańskie ciastka na dobre zagościły w naszych kuchniach. A naszym blogu macie przykłady ich w dziesiątkach, może nawet setkach. dzisiaj z serkiem mascarpone, czekoladowe ciasteczka, cóż więcej dodać, jeżeli macie 45 minut czasu (włączając pieczenie) i tych kilka składników to macie doskonały deser, tyle w temacie.


Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju
1 żółtko

Krem:

125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki
1 białko


Przygotowania należy rozpocząć od kremu, ubić białko na sztywną pianę, dodać serek, cukier i mąkę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić na 20 minut. Teraz ciasto: w jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, a w drugiej wszystkie mokre, następnie całość połączyć dodają mokre do suchych, wymieszać łyżką. Papilotki napełnić do 1/3 wysokości ciastem, następnie dodać łyżeczkę kremu i ponownie ciasto do 2/3 wysokości papilotki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180⁰C i piec 25 minut. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz