sobota, 28 stycznia 2017

Stefanka o smaku cappuccino



Popularna kakaowa Stefanka już u nas gościła, i to na początku naszej działalności. Postanowiliśmy powrócić do przepisu i go nieco udoskonalić. By zmienić nieco smak dodaliśmy cappuccino w naszym ulubionym smaku i dołożyliśmy warstwę herbatników. wyszło nam bardzo dostojnie wyglądające ciasto. spróbujcie sami dodając cappuccino takie jakie lubicie najbardziej. 


Składniki:


ok. 270 g herbatników
180 g kaszy manny
80 g cukru
80 g cappuccino w proszku (dowolny smak)
150 g masła
750 ml mleka

Polewa:
100 g czekolady deserowej
50 g masła


Mleko zagotować z cukrem oraz masłem. Zmniejszyć ogień, dodać cappuccino i dokładnie wymieszać, aż cappuccino się rozpuści. Następnie dodać kaszę mannę, cały czas mieszać aby nie powstały grudki. Całość gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Blaszkę (21x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć równomiernie połowę masy i przykryć ją warstwą herbatników. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i przykryć ostatnią warstwą ciasteczek, delikatnie docisnąć, aby powstała równa powierzchnia. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto. Odstawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz