środa, 4 stycznia 2017

Sałatka z kurczakiem, awokado i kaki


Sałatki warstwowe bardzo ładnie się prezentują, a jeżeli do tego jeszcze smakują to już nas bardzo uszczęśliwiają. W tej oprócz odrobiny zieleniny, przyczaiło się wiele smacznych i kolorowych składników. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia, jakie są piękne i kolorowe, aż ślinka cieknie.


Składniki:

300 g piersi z kurczaka 
1 puszka cieciorki
2 duże garści młodego szpinaku
1 kaki
1 awokado (pozostawić sobie 1/4 na sos)

Marynata: 
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki tymianku
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki oliwy

Sos:
¼ awokado
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka sosu sojowego
sok z ½ cytryny
2 łyżki wody
½-1 łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
2 łyżki natki pietruszki


Cieciorkę odcedzić i przepłukać, najlepiej na sicie. Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. Odstawić.
Kurczaka opłukać, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miseczki, dodać marynatę i marynować co najmniej godzinę.
Przygotować sos: wszystkie składniki oprócz pietruszki zmiksować na gładki sos, ewentualnie dosolić lub dodać więcej cytryny, wg uznania. Dokładnie wymieszać.
Dobrze rozgrzać nieprzywierającą patelnię o grubym dnie, położyć kurczaka i smażyć go przez ok. 30 sekund z każdej strony. Powinien się w tym czasie ładnie przysmażyć. Zmniejszyć ogień, aby patelnia trochę ostygła i smażyć z każdej strony kolejne 2-3 min. Przełożyć na talerz, żeby mięso odpoczęło.
Patelnię przetrzeć i ponownie rozgrzać, cieciorkę wymieszać z resztką marynaty i podsmażać przez ok. 5 min, aż płyn wsiąknie, a cieciorka się przyrumieni. Awokado pokroić w paski. Kaki obrać i pokroić na kawałki. Na talerzach ułożyć szpinak, awokado, nektarynkę i kurczaka. Polać sosem i posypać posiekana natką pietruszki. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz