Udka z kurczaka w majonezie
Majonez do sałatek, sosów, babek a tym razem do udek. W połączeniu z ketchupem tworzy delikatny, aksamitny sosik i te właściwości przenosi na mięso. Udka są soczyste, rozpływają się w ustach a przy tym mają śliczny kolor. Uwierzcie przypadną do gustu i dużym i małym smakoszom.
Składniki:
4 udka kurczaka
3-4 łyżki majonezu
3-4 łyżki ketchupu pikantnego
sól
pieprz
czosnek
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
cebula
bułka tarta do posypania
Udka natrzeć solą, czosnkiem, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przyprawa do drobiu. Zostawić na co najmniej pół godziny. Następnie ułożyć w naczyniu do pieczenia, można podlać odrobiną wody. Majonez wymieszać z ketchupem, polać mieszaniną udka i na każdym ułożyć krążek cebuli. Wstawić pod przykryciem do pieczenia na ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, następnie odkryć posypać bułką tartą i piec jeszcze jakieś 20-30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz