Sznycle z indyka w sosie musztardowym

Delikatne mięso z indyka podane w lekkim, aczkolwiek ostrym sosie musztardowym. Skomponują się z ziemniaczkami, ryżem czy jasną kaszą i obiad gotowy. Warto zmienić czasem przyzwyczajenia i zaskoczyć rodzinkę. Mięso delikatne, soczyste, kruche i bardzo smaczne.

Składniki:

500 g piersi z indyka
1 cebula biała
100 ml bulionu drobiowego
200 ml śmietany 18 %
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól 
pieprz 
olej do smażenia

Oczyszczoną pierś z indyka pokroić na małe sznycelki, które rozbić delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą oraz czarnym pieprzem i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie obsmażyć sznycelki z obu stron na oleju. Następnie odłożyć je na talerzyk. 
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju.
Bulion, śmietanę oraz musztardę wymieszać dokładnie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso układać na podsmażonej cebulce i zalać je sosem śmietanowo - musztardowym, zagotować i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki. 











Komentarze

Popularne posty