Czekoladowe tiramisu
*czekoaldoholik - człowiek uzależniony od czekolady
Składniki:
250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
200 g dobrej gorzkiej czekolady
100 ml espresso
kieliszek brandy
okrągłe biszkopty
2-3 łyżki kakao
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Zimny mascarpone i zimną śmietankę ubić w metalowej misce, partiami dodawać czekoladę i dalej ubijać. Na talerzykach ułożyć cztery namoczone biszkopty w kawie, posmarować masą i ponownie ułożyć namoczone biszkopty, ponownie masa i biszkopty. Na wierzch masę ułożyć ozdobnie, np. wycisnąć przez rękaw cukierniczy i posypać kakao. Najlepiej smakuje po 4 godzinach schłodzenia w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz