Sałatka ze szparagami


Sezon szparagowy w pełni, żeby nie zjadać tych warzyw tylko w tradycyjnej bułce czy sosie, polecamy je do sałatki. Bardzo odżywcza, aromatyczna, chrupiąca dzięki migdałom. Po prostu pyszna i do tego bardzo zdrowa, na kolacje wnet gotowa ;)

 
Składniki:

pęczek zielonych szparagów
200 gr pomidorów koktajlowych
1 dojrzałe awokado
garść szpinaku
pół cytryny
duży ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru lub ¼ łyżeczki proszku
sól
płatki migdałowe 
odrobina rozmarynu
oliwa

Do słoiczka lub szklanki wlać 4 łyżki oliwy, wcisnąć ząbek czosnku, dodać imbir, sól, rozmaryn oraz trzy łyżki soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Płatki migdałowe lekko uprażyć na suchej patelni.  
Wszystkie warzywa umyć, usunąć zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi pokroić na kawałki długości około 4 cm, zblanszować w lekko osolonej wodzie Pomidorki pokroić w ćwiartki, awokado na plastry. W misce wymieszać warzywa. Przełożyć na talerzyki, skropić dressingiem i posypać płatkami migdałów. 










Komentarze

  1. Ostatnio sobie bardzo podobną do pracy szykowałam.
    Bardzo lubię, ta pieęknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty