Pierogi z żółtym serem

Pierogi, jak się okazuje, nie muszą być z białym serem, żółty jak najbardziej się nadaje. Do tego tradycyjnie ziemniaczki, cebulka i ulubione przyprawy. Ser dajcie jakiś ostrzejszy, żeby mdłe nie były. Do tego podsmażony boczuś na wierzchu i wszyscy szczęśliwi. Warto próbować czegoś nowego, czegoś co Kulinarni polecają ;)

Składniki:

0,5 kg ziemniaków
200 g żółtego, ostrego sera
1 duża cebula
sól, pieprz biały, majeranek
olej do podsmażenia cebuli
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłej wody
150 g wędzonego boczku


Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na rumiano. Ser żółty zetrzeć na tarce. Ugotowane ziemniaki pognieść tłuczkiem do ziemniaków z dodatkiem cebuli, sera i przypraw na gładką masę. 
Z mąki, jajka, soli i wody zagnieść gładkie ciasto (jeżeli ciasto nie będzie się dobrze kleiło, dodać trochę więcej wody). Ciasto podzielić na 3-4 części, jedną część rozwałkować, a pozostałe odłożyć przykryte ściereczką. Z rozwałkowanego ciasta szklanką wykrawać kółka, na które nakładać farsz ziemniaczano-serowy i sklejać pierogi. Tak postąpić ze wszystkimi częściami ciasta.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Na gorącą wodę wrzucać pierogi i gotować około 3 minut od czasu wypłynięcia.
Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć do mocnego zrumienienia. Pierogi podawać posypane usmażonym boczkiem.














Komentarze

Popularne posty