Białkowiec

Ciasto powstaje z samych białek, bo np. żółtka użyliśmy do tatara lub do chałki lub czegokolwiek innego do czego potrzebujemy samych żółtek. Nasz białkowiec wyszedł bardzo smaczny i wilgotny, bo zamiast wiórków kokosowych dodaliśmy jabłka i był to strzał w dziesiątkę. Serdecznie go polecamy!! 


Składniki:

1 szkl. białek
1 szkl. mąki
1 szkl. oleju
2/3 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka
rodzynki, skórka pomarańczowa 


Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dalej ubijać. Dodać olej, bakalie, jabłka obrane i pokrojone w grubą kostkę, dokładnie wymieszać . Ciasto piec w keksówce w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.















Komentarze

Popularne posty