Chałka drożdżowa z rodzynkami lub bez
Zapach drożdżowego ciasta w domu to najpiękniejszy zapach domu, ciepłego, przytulnego i smacznego. Wykonanie chałki drożdżowej wcale nie jest trudne, wymaga poświęcenia pewnego czasu, ale pajda chałki ze szklanką mleka zrekompensuje nam cały trud włożony w produkcję. Cała tajemnica pieczenia chałki poleca na wielokrotnym jej wyrabianiu tzn. wyrobieniu ciasta, urośnięciu i ponownym wyrośnięciu i tak w kółko. Im więcej razy przebije się ciasto tym chałka będzie ładniej się dzieliła na włókna. A więc do dzieła..
Ciasto:
4
szklanki mąki
2
jaja
4
żółtka
¾
szklanki cukru
10
dag margaryny
10
dag drożdży
Cukier
waniliowy
½
szklanki mleka
¼
szklanki wody
Garść
rodzynek
Kruszonka:
1
łyżka masła
1
łyżka cukru pudru
1
łyżka mąki
Drożdże
rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru. Jaja ubić z resztą cukru, zostawić
dwie łyżki do posmarowania. Margarynę roztopić, przestudzoną połączyć z mąką,
ubitymi jajami, rozpuszczonymi drożdżami cukrem waniliowym i rodzynkami. Wyrobić, posmarować łyżeczką
rozpuszczonego chłodnego masła, przykryć folią aluminiową i pozostawić do
wyrośnięcia. Jak ciasto zwiększy przynajmniej dwukrotnie swoja objętość przerobić
je przynajmniej dwa razy, i ponownie pozostawić do wyrośnięcia smarując masłem.
Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na dwie równe części i każdą część na
trzy. Zapleść chałkę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować
jajkiem i posypać kruszonką (podane składniki rozkruszyć w palcach, aby nie
powstało jednolite ciasto). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, pośrodku
piekarnika około 30 minut.
Ślinka cieknie,mniam.
OdpowiedzUsuń