Chałka drożdżowa z rodzynkami lub bez

Zapach drożdżowego ciasta w domu to najpiękniejszy zapach domu, ciepłego, przytulnego i smacznego. Wykonanie chałki drożdżowej wcale nie jest trudne, wymaga poświęcenia pewnego czasu, ale pajda chałki ze szklanką mleka zrekompensuje nam cały trud włożony w produkcję. Cała tajemnica pieczenia chałki poleca na wielokrotnym jej wyrabianiu tzn. wyrobieniu ciasta, urośnięciu i ponownym wyrośnięciu i tak w kółko. Im więcej razy przebije się ciasto tym chałka będzie ładniej się dzieliła na włókna. A więc do dzieła..

Ciasto:
4 szklanki mąki
2 jaja
4 żółtka
¾ szklanki cukru
10 dag margaryny
10 dag drożdży
Cukier waniliowy
½ szklanki mleka
¼ szklanki wody
Garść rodzynek

Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mąki


Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżeczką cukru. Jaja ubić z resztą cukru, zostawić dwie łyżki do posmarowania. Margarynę roztopić, przestudzoną połączyć z mąką, ubitymi jajami, rozpuszczonymi drożdżami cukrem waniliowym i rodzynkami. Wyrobić, posmarować łyżeczką rozpuszczonego chłodnego masła, przykryć folią aluminiową i pozostawić do wyrośnięcia. Jak ciasto zwiększy przynajmniej dwukrotnie swoja objętość przerobić je przynajmniej dwa razy, i ponownie pozostawić do wyrośnięcia smarując masłem. Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na dwie równe części i każdą część na trzy. Zapleść chałkę. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posmarować jajkiem i posypać kruszonką (podane składniki rozkruszyć w palcach, aby nie powstało jednolite ciasto). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, pośrodku piekarnika około 30 minut.























Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty