Savior - vivre przy stole

Savoir-vivre (fr. savoir - wiedzieć, vivre - żyć; "znajomość życia") czyli ogłada, dobre maniery, bon-ton, konwenans towarzyski, znajomość obowiązujących zwyczajów, form towarzyskich i reguł grzeczności obowiązujących w danej grupie.

Wyrażenie savoir-vivre pochodzi z języka francuskiego i jest złożeniem dwóch czasowników w formie bezokolicznika. Savoir znaczy wiedzieć, za to vivre znaczy po prostu żyć. Stąd savoir-vivre przetłumaczyć można jako sztuka życia. Wzięte razem, tworzą popularny splot słów, który można rozumieć jako:
znajomość obyczajów i form towarzyskich, reguł grzeczności;
umiejętność postępowania w życiu i radzenia sobie w różnych trudnych sytuacjach.

Zasady savoir-vivre'u dotyczą przede wszystkim kilku głównych dziedzin życia:
nakrywania, podawania do stołu i jedzenia,
wyglądu, prezencji (np. postawy, higieny) i właściwego ubioru,
form towarzyskich (np. w miejscu pracy, w rodzinie, na przyjęciach),
komunikacji (także telefonicznej i internetowej),
zachowania się w szczególnych sytuacjach.

Warto nadmienić, że savoir-vivre jest uwarunkowany kulturowo, a więc znacząco różni się od siebie w zależności od regionu świata. Znajomość zasad savoir-vivre jest jednym z wyznaczników kultury osobistej człowieka.

Żeby przybliżyć klasom gastronomicznym podstawy savoir-vivre poprosiliśmy Panią Urszulę Wojewodę z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli o wykład „Savoi-vivre przy stole”. Wykład odbył się 5 marca w świetlicy szkolnej i zgromadził wszystkich uczniów klas gastronomicznych oraz zaprzyjaźnionych uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej w Krasnymstawie. Prelegentka szczegółowo wyjaśniła zasady panujące przy stole ilustrując przykładami. Uczniowie byli bardzo zainteresowani tematem, żywo komentowali zagadnienia tuż po wykładzie. Temat rozbudził w uczniach chęć dalszego kształcenia się w tym zakresie kultury osobistej. 











Komentarze

Popularne posty