Lubelskie cebularze

Składniki:
250 g mąki
25 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki masła
2 cebule
1 łyżka maku
2 łyżki oleju
W garnku podgrzać lekko mleko, dodać drożdże, cukier, łyżkę mąki, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn, wyrobić ciasto, dodając jajo, sól, i przestudzone roztopione masło, zostawić odrobinę jajka do posmarowania. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju (cebulę dobrze jest posolić podczas smażenia). Kiedy cebula już zmięknie doprawić solą i pieprzem. Do ciepłej dodać mak, wymieszać i odstawić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części. Z każdej uformować kulę i wałkować na płaski placek. Każdy placek po brzegach posmarować zostawionym jajkiem. Na środek każdego placka wyłożyć
cebulę z makiem. Cebularze piec w temperaturze 200°C przez około 15 minut, aż się
zarumienią. Niektóre receptury podają, aby pokrojoną cebule najpierw sparzyć, odcedzić, dodać mak i przechować w lodówce przez noc w szczelnie zamkniętym słoiku.

Komentarze
Prześlij komentarz