Zupa kukurydziana


Zupa przewija się na naszym blogu dość często. Być może jest to spowodowane posępną aurą za oknem. Wobec przeciwności natury nic tak nie stawia na nogi jak zupa: smak rosołowy, lekko słodkawy dzięki kukurydzy i mocno mięsny, przełamany chrupiącym groszkiem ptysiowym. 



Składniki:

1 porcja rosołowa
1 kostka rosołowa
2 łyżki śmietana
1 puszka kukurydzy
1 marchew
garść siekanej zieleniny
sól
pieprz
ostra papryka
groszek ptysiowy


Mięso zalać wodą, dodać kostkę rosołową oraz obraną marchew w całości. Ugotować do miękkości. Wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić. Marchew pokroić i wrzucić do rosołu. Dodać kukurydzę wraz zalewą z puszki, doprawić do smaku i gotować około 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać śmietanę i zieleninę. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym.  
















Komentarze

  1. To chyba będzie moja ulubiona zupa

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo nas to cieszy, ale "zup ci u nas dostatek", polecamy do wypróbowania inne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam.... kocham kukurydzę! z pewnością zrobię taką zupę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty