Paszteciki

Drożdżowe ciasto, a w nim farsz... jaki Ci się tylko przyśni. Paszteciki doskonałe do barszczu czerwonego czystego na przystawkę. U nas zawsze sprawdzają się w okolicach świąt Bożego Narodzenia i uwielbiamy je najbardziej z farszem z kiszonej kapusty z grzybkami.


Składniki:

Ciasto:
4 szklanki maki
250 g masła
1 szklanka śmietany
1 łyżka soli
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko do smarowania
sezam lub kminek do posypania

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
sos grzybowy w proszku
2 cebule
pieprz, sól

Trochę wody lekko podgrzać, dodać drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki posiekać na stolnicy, dodać wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.
Kapustę ugotować do miękkości, odcedzić, wystudzić i pokroić. Przeprowadzić obróbkę wstępną pieczarek i zetrzeć je na tarce, na grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć, dodać pieczarki i udusić do odparowania wody, wystudzić. Kapustę połączyć z pieczarkami, dodać sos w proszku i przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Wałkować placki i formować paszteciki z dowolnym nadzieniem (my polecamy z kapustą i grzybami). Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kminkiem lub sezamem. Piec w temperaturze 180°C przez 15 – 20 minut. 
 

























Komentarze

  1. Wyszły przepyszne, znikają błyskawicznie, ciasto super.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty