Skrzydełka faszerowane wieprzowiną, pieczarkami i rodzynkami

Kurczak ma nie tylko udka i piersi, ale również skrzydełka. Trochę mniej chętnie konsumowane części kurczaka w bardzo atrakcyjnej odsłonie. Doskonałe na ciepło jak i na zimno.


Składniki

na ok.30 średnich skrzydełek
500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
300 g pieczarek
2 cebule
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki, koperek, majeranek
sól, 
pieprz,
3 ząbki czosnku
100 g rodzynek
1 jajo
2 łyżki miodu i musztardy
½ szklanki oliwy
Przyprawy pasujące do kurczaka według uznania (curry, zioła)


Skrzydełka umyć, odfiletować, pozostawiając lotki. Pieczarki i cebule pokroić w drobną kostkę podsmażyć z solą i pieprzem, przestudzone połączyć z mięsem mielonym, dodać przyprawy, czosnek, zieleninę posiekaną drobno, jajo, bułkę tartą, rodzynki. Dokładnie wymieszać, nadziewać skrzydełka, zszywać nitką lub spinać wykałaczkami, rozłożyć na posmarowanej olejem blaszce. Z oliwy, miodu, musztardy i przypraw sporządzić sos, polewać w trakcie pieczenia skrzydełka. Piec w temp. 180°C  przez 1 godzinę i 15 minut.





















Komentarze

Popularne posty