czwartek, 6 marca 2014

Ryż zapiekany z jabłkami


Jabłka z cynamonem są jak Pi i Sigma zawsze razem. Dziś polecamy szybki, tani, smaczny przepis dla osób lubiących tradycje w postaci połączenia jabłek, cynamonu, ryżu i wanilii. Wykonanie banalnie proste, a smak ... mhymm kojarzy się z babcią, ciepłym piecem i prodiżem.


Składniki:

1.5 szklanki sypkiego ryżu
3 szklanki wody
¼ szklanki cukru
laska wanilii 
6 większych jabłek
masło do wysmarowania formy 
cynamon

Wodę zagotować, kiedy się zagotuje wsypać ryż, mieszając często gotować do momentu kiedy ryż zmięknie. Kiedy ryż będzie już miękki i wypije całą wodę, dodać 3 łyżeczki masła i wymieszać.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu do momentu aż jabłka zmiękną. Posypać cynamonem do smaku.

Do wysmarowanego masłem naczynia ułożyć pierwszą warstwę ryżu, na ryż ułożyć jabłka, następnie drugą warstwę ryżu, rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Na wierzch położyć 3 łyżeczki masła, przykryć. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 40 min.








1 komentarz:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy. Szczegóły na: http://gotujemyrodzinnie.blog.pl/2014/03/07/liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń