Mini tiramisu



 Tiramisu z języka włoskiego tirarsi su - ocknij się, przebudź się, ale też tirami su - poderwij mnie. Pyszny, lekki, przyjemny w smaku i konsystencji deser. My polecamy tworzyć desery w niewielkich pojemnikach (około 100 ml), które efektownie wyglądają, a według tego przepisu wyśmienicie smakują.

Składniki:

Masa:
250 g serka mascarpone
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Poncz:
4 łyżeczki kawy zaparzyć w ½ szklanki wody
3-4 łyżeczki cukru
¼ szklanki amaretto

Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
wiśnie z syropu lub kompotu
dżem wiśniowy
2 łyżki kakao

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości  i następnie dodawać serek mascarpone i ucierać do połączenia się składników. Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą.
W pucharkach układać warstwami: nasączone ponczem biszkopty, masa serowa, nasączone biszkopty, dżem wiśniowy i masa serowa. Wierzch posypać kakao i udekorować wisienką. Wstawić do lodówki do schłodzenia. 














Komentarze

  1. Skad wziąść takie piękne mini szklaneczki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są naczynka jednorazowe odsyłamy tutaj http://www.k-2.com.pl/pojemniki_do_lodow_i_deserow.htm

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty