Terrina wiosenna


Terrina czyli pasztet, a jak pasztet to różnych składników. W związku ze zbliżającą się wiosną proponujemy delikatny twarożek, nowalijki i czosnek, a to wszystko zawinięte w plastrach wędzonego łososia. Dobrze schłodzone, zestalone żelatyną, obłędnie smakuje, a prezentuje się równie bosko.


Składniki:

1 kg serka wiejskiego mielonego typu Philadelphia (lub zwykły przemielony twaróg)
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
2 pęczki rzodkiewek
1 długi ogórek
szczypiorek
koperek
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
150 g śmietanki kremówki 30%
300 g  łososia wędzonego

Ogórka dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić by puścił sok. Pozostałe warzywa pokroić w drobną kostkę, szczypiorek i koperek posiekać, czosnek przecisnąć. Jeżeli mamy zwykły twaróg przemielić go. Śmietankę ubić na sztywno. Do dużej miski przełożyć ser, warzywa, lekko odciśnięte ogórki, śmietankę, sól, pieprz, wszystko razem dokładnie wymieszać dodając rozpuszczoną żelatynę. Formę keksową wyłożyć folią spożywczą, na niej ułożyć w poprzek łososia, na łososia wyłożyć masę serową . zawinąć plasterki łososia na masę serową, przykryć szczelnie folią, lekko dodusić. Wstawić do lodówki na noc. Następnie wyjąć z blaszki, pokroić w plastry, udekorować.

Nasze rady: 
1. Ogórka jest lepiej pokroić w drobna kostkę, gdyż tarty ciągnie się przy krojeniu.
2. Jeżeli ktoś nie lubi łososia można go zastąpić blanszowanym porem lub cienko pokrojona i podsmażoną cukinią lub szynką parmeńską.
















Komentarze

Popularne posty