Cytrynowiec


Ciasto wymagające nie tyle nakładu pracy, co czasu aby je przygotować, ale potem to już tylko same przyjemności... oczywiście oprócz mycia naczyń ;) Lekka nutka cytryny, podbijana smakiem śmietanowym, świeży, orzeźwiający deser.


Składniki:

Biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C.

Masa cytrynowa:
1 masło
½ margaryny
2 budynie śmietankowe
¾ szklanki cukru
3 żółtka
2 cytryny
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy

Wycisnąć sok z cytryny i uzupełnić wodą do 2 szklanek, wlać do garnka i zagotować z cukrem. W ½ szklanki wody roztrzepać żółtka,  obie mąki i budynie, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Utrzeć masło z margaryną na puch i ucierać dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

Masa śmietanowa:
½ l śmietany 18%
2 – łyżki cukru
4 łyżki żelatyny
2/3 szklanki wody

Śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę (4 łyżki rozpuścić w 2/3 szklanki wody)

Polewa:

1 szklanka cukru
0,5 margaryny
2 czubate łyżki kakao
6 łyżek wody

Margarynę rozpuścić z cukrem dodać resztę składników i gotować mocno, ciągle mieszają. Gdy lekko przestygnie polewać.

Układać kolejno:
6.Polewa
5.Herbatniki
4.Masa śmietanowa
3.Ananasy
2.Masa cytrynowa
1.Biszkopt









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty