Tarta z truskawkami i mascarpone



Sezon truskawkowy w pełni, korzystajmy z niego, bo te smaczne i aromatyczne owoce poza sezonem nie są takie dobre. Prosty przepis na pyszna tartę, z delikatnym kremem z mascarpone i śmietanki, grubo pokryty owocami zwiastującymi lato.


Składniki:


Ciasto:
250 g mąki pszennej, tortowej
100 g masła pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Krem:
serek mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
100g cukru pudru
cukier waniliowy
500g truskawek

olej i bułka tarta do wysmarowania formy

Składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść ciasto. Formę na tartę posmarować olejem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, wstawić do lodówki na godzinę. Upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, uprzednio nakłuwając widelcem ciasto raz przy razie. Wystudzić.
Zimny mascarpone i śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wyłożyć na ciasto, przyozdobić pokrojonymi truskawkami, schłodzić przez noc w lodówce.












Komentarze

Popularne posty