Kawowy sernik na herbatnikach
Serniczek do kawy, czy kawa do serniczka? Mały misz-masz i mamy trójkolorowy serniczek kawowy. Takie dwa w jednym dla Waszej i naszej przyjemności. Zachęcamy do wykonania i smakowania.
Składniki:
1 kg sera białego mielonego z wiaderka
5 jajek
100 ml śmietany 18 %
3 budynie śmietankowe bez cukru
125 g miękkiego masła
200 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
1 pełna łyżeczka gorzkiego kakao
1 i ½ łyżki kawy rozpuszczalnej
ok. 16 herbatników
Odmierzyć 6 łyżek gorącej wody i rozpuścić w niej kawę , następnie rozdzielić równo do dwóch filiżanek, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować z sola i cukrami , aż powstanie puszysta masa. Nadal miksując wbijać po jednym jajku , dodaję po łyżce sera, w śmietanie wymieszać budynie i również dodać je do masy, cały czas miksuję. Masę serową podzielić do trzech pojemników, po równo. Do jednej części dodać kawę i dokładnie wymieszać, do drugiej kawę z kakao, także trzeba połączyć, trzecia zostaje biała.
Blaszkę (31 x 22) wyłożyć papierem do pieczenia, spód wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć masę serową, wyrównać, następnie wyłożyć delikatnie masę z kawą, na wierzch równie delikatnie, masę z kawą i kakao.
Piec w temperaturze 160 stopni ok 70 minut. Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz