Odwrócona tarta z rabarbarem



Sezon na rabarbar, podobnie jak na szparagi trwa dość krótko. Dlatego trzeba w pełni korzystać z tego warzywa (tak, tak rabarbar to warzywo) i wykorzystywać je w rożnych potrawach. Przykładem jest nasza odwrócona tarta z rabarbarem. A czemu odwrócona to już doczytajcie sami. 


Składniki:


5-6 łodyg rabarbaru
5-6 łyżek cukru
masło do wysmarowania formy
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek (czubatych) mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju


Rabarbar posegregować, oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż. Cieńszych łodyg można nie kroić. W wysmarowanej masłem formie (tortownicy) poukładać łodygi. Zaczynać od ściany tortownicy i układać pierścienie do środka. Posypać cukrem.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na pianę. Usztywnić cukrem. W dalszym ciągu ubijać i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, połączyć z masą. Ciasto wylać na ułożony w tortownicy rabarbar. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 min. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu przyłożyć duży talerz, albo tacę i wyjąć ciasto odwracając dnem do góry. 











Komentarze

Popularne posty