Burgery z kaszy i ciecierzycy
Propozycja wegetariańska jest fajną odmianą dla naszego menu. Czasami warto sobie zrobić dzień bez mięsa czy dwa, takie oczyszczenie przewodu pokarmowego jest pozytywne. A smak jest zaskakujący, bo dobrze doprawiona masa warzywna może "poudawać" mięsne dania. Polecamy spróbować, może jakieś latorośle da się przekonać do tego typu dań, zamiast tych fabrycznych, ociekających tłuszczem.
Składniki:
1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
250 g ciecierzycy
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
1 łyżka gotowej pasty tahini lub z naszego przepisu
2-3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
masło
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka oregano
sól
pieprz
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Ciecierzycę odcedzić, zmiksować na gładką masę. Dodać do ugotowanej i wystudzonej kaszy, wymieszać. Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Dodać przeciśnięty czosnek i przyprawy i jeszcze chwilkę smażyć. Wrzucić zawartość patelni do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą, pastę tahini, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować nieduże, płaskie kotleciki. Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Idealny vege obiad! :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/