Duńska zupa porowa
Czy Duńczycy znają tą zupę? Tego nie wiemy. Pyszna zupa z porów, których smak w zupach nam bardzo pasuje. Lekko zagęszczona serkiem topionym i śmietaną. Do tego można podać ulubione grzanki i gotowe.
Składniki:
Składniki:
3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu
150 g szynki
10 dag łagodnego serka topionego
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatałowej
1/2 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przeprowadzić obróbkę wstępną pora i pokroić na skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obrać i posiekać na drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pory razem z cebulą i cały czas mieszając doprowadzić do ich zeszklenia. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać pokrojoną w długie paski szynkę i gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory są zupełnie miękkie, dodać topiony serek i mieszać do rozpuszczenia. Zupę doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatałowej. Następnie dodać zahartowaną śmietanę. Na talerzach zupę posypać serem i dużą ilością natki pietruszki.
bardzo fajna ta zupka
OdpowiedzUsuńMieszkałam w Danii 1,5 roku. Takiej zupki nie jadłam, możliwe że przeoczyłam. Z pewnością jest smaczna! ;-)
OdpowiedzUsuńMoże z tą zupą jest jak z rybą po grecku, ale i tak jest pyszna
Usuń