Tiramisu wersja mniej kosztowna


Przepyszny deser tak modny i smakowity w wersji mniej kosztownej. Wystarczy zastąpić serek mascarpone serkami homogenizowanymi i galaretką cytrynową, a efekt nas zaskoczy. I mamy pyszny deser w wersji tańszej, na każdą kieszeń kulinarnych podróżników.


Składniki:

1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
4 serki homogenizowane waniliowe
1 galaretka cytrynowa
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżek amaretto
2 opakowania dużych biszkoptów
kakao do posypania
1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania


Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i tężejącą, dodawać do masy. Z dwóch szklanek kawy i amaretto przygotować poncz i moczyć w nim biszkopty do połowy.  W tortownicy ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.









Komentarze

Popularne posty