Tiramisu wersja mniej kosztowna
Przepyszny deser tak modny i smakowity w wersji mniej kosztownej. Wystarczy zastąpić serek mascarpone serkami homogenizowanymi i galaretką cytrynową, a efekt nas zaskoczy. I mamy pyszny deser w wersji tańszej, na każdą kieszeń kulinarnych podróżników.
1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
1 cukier waniliowy
4 serki homogenizowane waniliowe
1 galaretka cytrynowa
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżek amaretto
2 opakowania dużych biszkoptów
kakao do posypania
1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania
Śmietanę
ubić z cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać serki homogenizowane.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody i tężejącą, dodawać do masy. Z
dwóch szklanek kawy i amaretto przygotować poncz i moczyć w nim biszkopty do
połowy. W tortownicy ułożyć warstwę
nasączonych biszkoptów i przykryć je połową masy. Następnie posypać, przez
sitko, kakao i ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Na biszkopty
wyłożyć resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą. Schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz