Stypendia starosty i Tort Gigant
która się nie dewaluuje”
Sokrates
27 listopada 2015 r w „refektarzu kolegium pojezuickiego odbyła się uroczystość wręczenia stypendiów dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych z terenu powiatu krasnostawskiego.
Stypendia otrzymali uczniowie którzy zdobyli najwyższe średnie ze wszystkich przedmiotów w danej szkole, a ponadto wyróżniali się nienagannym zachowaniem.
Wydarzenie miało uroczysty i podniosły charakter. Po odczytaniu nazwiska stypendysty, przedstawiano jego osiągnięcia oraz kilka informacji o zamiłowaniach. Następnie starosta Janusz Szpak wraz z zaproszonymi gośćmi wręczali akt stypendialny i symboliczną różę” *
Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Krasnymstawie również tam byli, chociaż w nieco innym charakterze. Uświetnili tą piękną uroczystość, częstując zaproszonych gości własnoręcznie zrobionym tortem.
Tort ten był nielada wyzwaniem zwłaszcza, że w szkole nie ma klas cukierniczych. Jednak zadanie zostało wykonane. Goście podziwiali nie tylko wygląd tortu, ale chwalili również smak.
W przedsięwzięciu udział brali: Malwina Stasiuk, Roksana Stasiuk, Magdalena Zalewska, Paulina Frącek, Kamila Kasperek, Agnieszka Bojko. Opiekę sprawowały nauczycielki: Katarzyna Oleszczuk, Agnieszka Pawlas, Małgorzata Typiak.
Przepis na „Tort Gigant” dostępny poniżej.
Składniki:
Biszkopt kakaowy 4 szt:
24 jaja
24 łyżki cukru
32 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 łyżek kakao
Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier. Nie przerywając ubijania dodać kolejno żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodać po łyżce do masy. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Podzielić na 4 części. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30 minut. W ten sposób upiec 4 identyczne biszkopty.
Biszkopt z czekoladą 2 szt.
8 jaj
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czekolady deserowe
Ubić pianę z białek, a następnie ubijając dodać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy delikatnie mieszając. Dodać starta na drobnych oczkach czekoladę i dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30 minut. Ostudzić. W ten sposób upiec 2 identyczne biszkopty.
Masa I
¾ szkl cukru pudru
8 serków homogenizowanych waniliowych
500 ml śmietanki 30%
4 serki mascarpone
400 g mleka w proszku
Wszystkie składniki ze sobą zmiksować, na koniec dodając mleko w proszku regulując nim gęstość masy.
Masa II:
2 słoiczki dżemu malinowego
3 łyżki żelatyny
Dżem przełożyć do garnuszka i lekko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać z dżemem. Ostudzić.
Masa III:
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżki żelatyny
4 czubate łyżki cukru pudru.
Zimną śmietanę ubijać dodając cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody ostudzić i dodać do ubijanej śmietany, jeszcze chwile ubijać do połączenia się składników.
Dodatkowo:
1 czekolada biała
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
Poncz:1 szklanka słodkiej jasnej herbaty z cytryną i odrobiną alkoholu
Na tacy ułożyć obok siebie dwa biszkopty kakaowe, nasączyć je ponczem. Posmarować cienko masą II a następnie masą I. Na wierzch ułożyć biszkopty z czekoladą i ponownie w taki sam sposób posmarować masami. Przełożyć biszkoptami kakaowymi. I wierzch lekko posmarować masą I. Schłodzić. Następnie cały tort obsmarować masą III. Czekolady drobno pokroić i obsypać boki tortu. Wierzch udekorować według uznania i okoliczności.
*http://www.krasnystaw-powiat.pl/
Komentarze
Prześlij komentarz