Domowe żelki
Szukaliśmy zamiennika sklepowych słodyczy, a dokładniej żelek i udało nam się znaleźć inspirację u Joanny. Zmodyfikowaliśmy lekko przepisy i powstały kolorowe żelki w 4 smakach: malinowym, jabłkowym, coli i marchewkowym. Bajecznie proste a jakie smaczne. A jaki jest Wasz pomysł na żelki???
Z SYROPU MALINOWEGO
Składniki:
50 ml syropu owocowego
50 ml wody
4 łyżeczki żelatyny w proszku
1- 2 łyżki soku z cytryny
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać zimną wodą i pozostawić na 5- 10 min, do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. W drugim garnuszku podgrzać syrop z sokiem z cytryny. Gorący syrop połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz., aż płyn dobrze stężeje.
Z SOKU OWOCOWEGO
Składniki:
100 ml soku jabłkowego
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10 min, do napęcznienia. Gdy napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dosłodzić do smaku i wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Płyn rozlać do silikonowej formy, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki aż płyn dobrze stężeje.
Składniki:
100 ml odgazowanej coca- coli
1 łyżka cukru
5 łyżeczek żelatyny
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać colą i pozostawić na 5-10 min, do napęcznienia. Gdy napęcznieje podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Płyn rozlać do silikonowej formy, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki aż płyn dobrze stężeje.
O SMAKU MARCHEWKI
Składniki:
100 ml przecierowego soku marchewkowego
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki soku z cytryny
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10 min, do napęcznienia. Gdy napęcznieje, dodać sok z cytryny i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Płyn rozlać do silikonowej formy, pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić formę do lodówki aż płyn dobrze stężeje.
Komentarze
Prześlij komentarz