Karkówka pieczona w sosie
Kolejna propozycja karkówki, tym razem w wersji pieczarkowo - pomidorowej, a przy tym jakiej pysznej! Niebo w gębie... wystarczą tylko do tego cudownego dania najzwyklejsze mięte ziemniaki i jest wyśmienity obiadek. Kolejna propozycja przełamująca stereotyp, ze karkówka tylko nadaje się na grilla.
Składniki:
1 kg karkówki.
2 cebule
300-400 gram pieczarek
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
Sos:
3 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody
2,5 łyżki octu
2,5 łyżki przyprawy typu Maggi lub sosu sojowego
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem i pozostawić w lodówce na noc. Następnie lekko obsmażyć mięso z obu stron na tłuszczu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę mięsa, na to cebulę pokrojoną w kostkę , następnie pieczarki w plasterkach i tak do wyczerpania składników. Na koniec wszystko zalać sosem i zapiekać przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach.
Komentarze
Prześlij komentarz