Proste pierniczki
Faktycznie proste pierniczki o zapachu masy krówkowej i powideł śliwkowych. Ich produkcję można potraktować jako formę zabawy ze swoimi pociechami co zbliży rodzinę i będzie miłym wspomnieniem po latach. Kształty oczywiście dowolne, dodatki również, my polecamy prosty i szybki lukier do ozdoby. A robiąc w ciasteczkach dziurki i przewlekając kolorowe tasiemki, pierniczki te mogą stać się ozdobami świątecznego drzewka.
Składniki:
½ szkl cukru
½ szkl mleka 3,2%
1 łyżka miodu
1 łyżka powideł śliwkowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
60 g masła
1 łyżka przyprawy do pierników
2 szkl mąki
Lukier:
¾ szkl cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
W rondelku roztopić masło, dodać cukier, mieszać, aż cukier połączy się z masłem w jednolitą masę o brązowym kolorze i zapachu karmelu. Dodać stopniowo mleko i gotować, aż karmel całkowicie się z nim połączy. Zdjąć z ognia, dodać miód, powidła, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i tyle mąki, żeby zagnieść miękkie ciasto, które nie klei się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placki grubości 7 mm. Wycinać pierniczki o dowolnym kształcie. Piec partiami, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC przez ok. 15 minut. Ostudzone pierniczki udekorować lukrem z cukru pudru roztartego z sokiem z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz