Sałatka z halibuta


Halibut to popularna ryba z rodziny flądrowatych. Jej charakterystyczny smak sprawia, że ma ona bardzo wielu zwolenników jako podstawa dań rybnych. Choć jest to ryba dość droga, to jej niezaprzeczalną zaletą oprócz smaku jest duża zawartość cennego białka a także mała ilość ości. Halibut jest nie tylko cennym źródłem białka, ale także witaminy B6, B12, niacyny. To także znakomite źródło składników mineralnych takich jak potas, selen, magnez i fosfor. Halibut należy do jednych z mniej kalorycznych ryb (w porównaniu na przykład do łososia), co czyni go świetnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie. *

*źródło: https://dietetycy.org.pl/halibut/




Składniki:

600 g wędzonego halibuta
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek dymki
sól
pieprz
zioła prowansalskie
szczypiorek
koperek


Kawałki ryby podzielić na mniejsze części za pomocą widelca, starając się usunąć ości. Wrzucić je do salaterki i wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Dodać dymkę pokrojona w plasterki, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Sałatkę podawać na plastrach pomidora posypaną szczypiorkiem i koperkiem. 









Komentarze

Popularne posty