środa, 9 listopada 2016

Ryżowe placuszki Oli



Nasza Ola to sprytna dziewczyna, doskonale radzi sobie z pierożkami, ciastkami czy też sałatkami. Dziś kolej na danie wegetariańskie. Ola proponuje ryżowe placuszki z dodatkiem żółtego sera. Małe, chrupiące szybko zniknęły z talerza. 



Składniki:


1/5 szkl ryżu
1 kostka rosołowa
50 g sera żółtego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
natka pietruszki
sól
pieprz


Ryż ugotować w bulionie przygotowanym z kostki rosołowej. Gorący ugotowany ryż połączyć z tartym żółtym serem i wystudzić. Dodać jajka, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku. Z powstałej masy formować placuszki i smażyć je na rozgrzanym oleju, na lekko złoty kolor.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz