środa, 16 listopada 2016

Sałatka z kaszą jaglaną i cukinią


Na pierwszy rzut oka ta sałatka wygląda jak grecka, ze względu na ser feta na wierzchu. Nic bardziej mylnego, na tym kończy się podobieństwo, a ta ma cudowną kaszę jaglaną w swoim składzie, prawdziwą bombę zdrowotną, do tego cukinia i papryka pieczona dopełnienie smaku i sos na bazie musztardy Dijon, no po prostu cud, miód i orzeszki.


Składniki:


1/3 szklanki kaszy jaglanej 
1 cukinia
1 mała czerwona papryka
kilka liści dowolnej sałaty 
100 g sera feta
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
kiełki 
sól
pieprz

Sos:
winegret:
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka musztardy Dijon 
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz


Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Cukinię pokroić  na plasterki, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paski.
Cukinię i paprykę ułożyć na blasze wyłożonej papierem, spryskać oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec ok. 30 minut.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotować sos winegret: do słoika włożyć wszystkie składniki sosu. Zakręć pojemnik i potrząsać aż powstanie jednolita emulsja. Kaszę przełożyć do miski, wlać winegret i wymieszać. Ciepła kasza lepiej wchłonie aromat sosu.
Sałatę porwać w palcach i dodać do kaszy, dorzucić natkę pietruszki oraz pieczoną cukinię i paprykę. Wymieszać. Na wierzch sałatki pokruszyć fetę, posypać ulubionymi kiełkami.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz