sobota, 12 listopada 2016

Babeczki fajnych babeczek


Beti i Kate to nasz nowy narybek w kulinarnym świecie i jak to z tymi "nieopierzonymi" bywa trzeba sprawdzić co potrafią. Po zdjęciach, oceńcie sami, że potencjał mają te nasze babeczki. Stworzyły nieprzeciętne babeczki i do tego pięknie je ozdobiły, aż żal było pałaszować. Nie oparliśmy się, 3 minuty i talerzyk pusty.

Składniki:


Muffinki:
1,5 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 łyżek kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany kremówki
0,5 szklanki oleju
1 jajko

Krem:
250 g serka mascarpone
100 g mlecznej czekolady

batoniki kinder bueno

Suche składniki wymieszać razem w misce. W osobnej misce wymieszać mokre składniki: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę.
Połączyć razem suche i mokre składniki, wymieszać dość szybko do uzyskania jednolitej masy. Wypełniać  foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu. Piec około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe babeczki poukładać na kratce, żeby ostygły.
Czekoladę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Do płynnej, ale nie gorącej czekolady dodać łyżkę serka i energicznie mieszać (nie należy się przerażać, kiedy krem zacznie wyglądać na tym etapie jakby się zważył), dodać resztę serka i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Miseczkę z kremem przykryć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki.
Dekorowanie kremem zaczynać dopiero, kiedy babeczki są już zupełnie zimne. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na babeczki. Gotowe babeczki dekorować kawałkami batoników kinder bueno.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz