niedziela, 20 listopada 2016

Faszerowana pierś z kurczaka w cieście francuskim a'la Szymon


Mamy kolejną propozycję od naszych drugoklasistów na dania mięsne, a w zasadzie drobiowo-obiadowe. Przepis do powtórzenia nie raz i nie dwa. Filety można nafaszerować, pozawijać wcześniej i tuż przed przyjściem gości wstawić do nagrzanego piekarnika. Efekt WOW gwarantowany.

Składniki:


1 pojedyncza pierś z kurczaka
100 g szpinaku
½ ciasta francuskiego 
30 g sera feta
sól
pieprz 
oregano
masło
jajko


Szpinak przysmażyć na łyżce masła do odparowania wody, doprawić do smaku, pamiętając że ser jest słony. Zdjąć z ognia i wymieszać z serem feta. Pierś umyć, osuszyć i przeciąć na pół nie do końca tworząc kieszonkę. Do kieszonki włożyć szpinak. Układać pierś na cieście francuskim. Boki naciąć na paski i zawinąć tworząc warkocz. Posmarować rozkłóconym jajkiem i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 40 minut. 















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz