czwartek, 17 listopada 2016

Krem z zielonego groszku


Zupy kremy nie są zbyt popularne w naszej kuchni, dlatego zachęcamy Was do nich tym oto kremem z pysznego groszku. Zapewniamy, że uda się każdemu, a smak trzeba podkręcić ziołami, w tym wypadku estragonem. Mamy nadzieję zachęcić przynajmniej kilku naszych czytelników do tej zupy! 


Składniki:

600 g świeżego lub mrożonego groszku
600 ml bulionu warzywnego
200 g białej części pora
25 g masła
1 płaska łyżeczka suszonego estragonu
szczypta cukru
sól 
100 ml śmietany kremówki
natka pietruszki

Pora umyć, osuszyć i pokroić  na półplasterki. Do garnka wrzuć masło i smażyć na nim pora, aż stanie się szklisty, następnie dodać groszek (jeśli jest mrożony, to wcześniej go rozmrozić). Podsmażać przez dwie minuty, cały czas mieszając. Zawartość garnka zalać bulionem, dodać estragon i gotować, aż groszek będzie miękki. Całość zmiksować , następnie przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku. 
Kremówkę ubić na sztywną pianę. Do miseczek rozlać  porcje zupy, udekorować kremówką i natką pietruszki. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz