niedziela, 6 listopada 2016

Ciasto z masą kiwi


Zielono mi jak w niedzielę,
najmilsza ma,
dziękuję ci za tę zieleń.
Zielono mi,
bo ty, właśnie ty
w noc i we dnie mi się śnisz
i jesteś moją ciszą
w czasie złym. (A. Osiecka)




Składniki:

Biszkopt:
¾ szkl mąki pszennej
¼ szkl mąki ziemniaczanej
½ szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
1 łyżka letniej wody

Masa kiwi:
6 szt kiwi
¾ szkl wody
2,5 szkl soku Pysio zielony
1 galaretka agrestowa
1 łyżka cukru
2 budynie śmietankowe

Śmietana:
300 g śmietany 30%
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać 1 łyżkę wody. Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy ( 25 x 30cm.) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 175 stopni 35 min.
Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Do rondla wlać ¾ szklanki wody, dodać cukier i owoce kiwi. Gotować ok. 5 minut. Pod koniec gotowania dodać 2 szklanki soku Pysio (zielony) Zagotować. Budynie wymieszać w ½ szklanki soku Pysio, wlać do gotującego soku z kiwi, energicznie wymieszać, zagotować. Do gorącego budyniu wsypać 1 galaretkę, dokładnie wymieszać. Gorącą masę budyniową przełożyć na upieczony biszkopt. 
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder a następnie jogurt naturalny. Miksować. Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzoną, ale nadal ciepłą połączyć z pianką. Dobrze wymieszać i wyłożyć na zimny krem z kiwi. Wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do lodówki.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz