czwartek, 3 listopada 2016

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym



Ostatnio otrzymaliśmy od dobrych ludzi kilka dyni więc je przetwarzamy na rożne sposoby z rożnymi dodatkami. Gorący, aromatyczny i rozgrzewający krem z dyni z mleczkiem kokosowym to nasza dzisiejsza dyniowa propozycja. Sprawdzi się zwłaszcza po jesiennym spacerze. 


Składniki:


3 szkl pieczonej dyni
1 duża cebula
1 szkl bulionu
1 puszka mleczka kokosowego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka imbiru
½ łyżeczki ostrej papryki
2 ząbki czosnku
sól
olej do smażenia
pestki dyni


Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno pokrojona cebulę. Do garnka włożyć upieczoną dynię, wlać bulion i mleczko kokosowe, wrzucić cebulę i przyprawy. Gotować 10 minut. Na koniec dodać przeciśnięty czosnek. Zupę wyłączyć i dokładnie zmiksować. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Zupę nalać do miseczek i podawać posypaną pestkami. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz