sobota, 12 listopada 2016

Żeberka z miodową nutą



Dziś można powiedzieć po męsku i na bogato. Żeberka pieczone w miodowo ziołowej marynacie. Na sam widok ślinka cieknie, a te smak.... Od czasu do czasu i ci co wiecznie na dietach mogą sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa i nie koniecznie muszą to być fast foody. 


Składniki:


1 kg żeberek
4 łyżki oleju
2 łyżki dowolnej marynaty w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki miodu
100 ml octu winnego
200 ml bulionu
½ łyżki ziół prowansalskich
½ łyżki majeranku
sól
pieprz


Żeberka podzielić  na kawałki, natrzeć marynatą i odstawić na pół godziny do lodówki. Cebulę obrać i dowolnie pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Żeberka Obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na tłuszczu po smażeniu żeberek przysmażyć lekko cebulę, po czym dodać kolejno co chwilę mieszając: czosnek, koncentrat pomidorowy, miód, ocet, majeranek, zioła prowansalskie. Na końcu wlać bulion i gotować całość na małym ogniu ok. 10 min. Następnie zalać żeberka sosem, tak aby były całkowicie w nim zanurzone. Przykryć naczynie i piec przez ok. godzinę i 40 minut temperaturze 180 stopni.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz