poniedziałek, 7 listopada 2016

Pieczona owsianka jagodowa


Dobra duszyczka obdarowała nas pysznymi, pachnącymi jagodami w słoiczkach prosto z Roztocza. Najlepiej byłoby je zjeść wprost ze słoika, ale to zbyt proste jak dla nas. Dlatego w najbliższym czasie spodziewajcie się jagodowych smakołyków. Dziś na początek dnia pyszna fioletowa pieczona owsianka. Sam kolor urzeka nie mówiąc już o smaku. 



Składniki:

½ szklanki płatków owsianych
¼ szkl mleka
¼ szkl jogurtu naturalnego
4 łyżeczki dżemu jagodowego
1 garść dowolnych orzechów (u nas nerkowce)
1 jajko
1 łyżeczka cukru brązowego o ile nie jest bardzo słodki


W miseczce rozkłócić jajko, dodać mleko, jogurt ewentualnie cukier dokładnie wymieszać. Następnie dodać płatki owsiane, posiekane orzechy i dżem jagodowy. Ponownie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. 












2 komentarze: