wtorek, 15 listopada 2016

Leczo z dynią i soczewicą


Leczo potrawa kuchni węgierskiej dzisiaj urozmaicone dynią i soczewicą czerwoną. Leczo jak to leczo: rozgrzewające, pikantne, sycące nabrało nowej jakości, dzięki tym niecodziennym dodatkom. Jest to potrawa warta grzechu i wypróbowania.


Składniki:

1 cebula
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
500 g dyni
1 czerwona papryka
1 mała cukinia (250 g)
2 łyżki oliwy 
250 ml wrzącej wody
600 g świeżych pomidorów
sól
pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku

W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drugą łyżkę oliwy i wsypać soczewicę, następnie dodawać po kolei pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i zalać wodą. Zagotować, w międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę pomidory. Dodać do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów, a resztę zmiksować blenderem i również dodać do garnka z warzywami. Wymieszać, zagotować. Gotować przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz