niedziela, 27 listopada 2016

Mleczna delicja


Ciastko słodkie jest - każdy to wie. A to jest wyjątkowo słodkie, chociaż smak galaretki z ciasteczek zgrywa się ze słodyczą masy. Fajna propozycja niedzielnego deseru.
 

Składniki:

1 duża paczka herbatników maślanych (250 g)
½ puszki masy kajmakowej
2 paczki delicji pomarańczowych

Krem:

1 kostka masła 
¾ szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
400 g mleka w proszku nie granulowanego


Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać cukier, cukier waniliowy i mleko (płynne), podgrzewać do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć warstwę herbatników (jeden przy drugim), na ciastka wylać połowę masy mlecznej, ułożyć kolejną warstwę herbatników, na nich rozsmarować masę kajmakową i przykryć kolejną warstwa herbatników, na herbatniki wylać pozostałą masę mleczną i ułożyć delicje czekoladą do góry. Przed podaniem ciasto schłodzić przez kilka godzin.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz