Kulinarna integracja z WTZ
21 listopada w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1, czyli naszej szkoły, odbyły się mini warsztaty z wypieku i dekoracji świątecznych pierniczków. Udział w warsztatach brały uczestniczki Warsztatów Terapii Zajęciowej prowadzonych przez Krasnostawskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób Niepełnosprawnych.
Panie na WTZ w ramach pracowni gospodarstwa domowego, min. zapoznają się utrwalają zasady zdrowego żywienia, nabywają umiejętności przygotowanie różnego typu potraw i korzystania z przepisów kulinarnych, planują menu i listy zakupów, poznają techniki przygotowywania produktów do obróbki kulinarnej, doskonalą umiejętności pracy w zespole. Te umiejętności i wiadomości mogły utrwalać wraz z naszymi uczennicami w ramach zajęć.
W miłej i wesołej atmosferze uczestniczki własnoręcznie wykonały Pierniczki Bożonarodzeniowe, Imbirowe pierniczki oraz Proste pierniczki z powidłami śliwowymi oraz kolorowe lukry, którymi ozdobiły pierniczki. Panie miały okazję porównać różne rodzaje ciast piernikowych, zapoznać się i pracować na nowym sprzęcie, którym dysponuje nasza pracownia gastronomiczna. Takie spotkania są dla osób niepełnosprawnych integracją z młodzieżą, środowiskiem i ciekawą formą spędzenia czasu. A dla naszych uczniów lekcją empatii i pokory. Efekty wspólnej pracy możecie obejrzeć na zdjęciach.
Warsztaty prowadziła pani Agnieszka Pawlas wraz z uczennicami Aleksandrą Furgałą, Patrycją Kapeluszną i Moniką Matycz. Opiekunem uczestniczek była pani Iwona Wesołowska.
Przepisy na pierniczki oczywiście znajdziecie na naszym blogu http://kulinarnizsp1kras.blogspot.com/
Komentarze
Prześlij komentarz