środa, 9 listopada 2016

Deser kawowy Moniki


Kolejne klasy i powstają kolejne ciekawe desery. Nasza mała (tylko wzrostem, bo umiejętności jej nie brakuje)  Monika proponuje coś dla miłośników kawy. A wśród nas ich nie brakuje. Delikatny i puszysty trójwarstwowy kawowy deser zadowoli niejednego miłośnika tego napoju. Naprawdę niebo w gębie...



Składniki:



2 żółtka
2 łyżeczki kawy
50 ml wody
2 łyżki cukru
100 g serka mascarpone
100 g śmietanki 30%
1 łyżka kakao
1 i 1/3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
czekolada do dekoracji


Kawę z cukrem rozpuścić w gorącej przegotowanej wodzie, pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Żółtka przełożyć do rondelka, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając trzepaczką do lekkiego zagrzania. Wlać przygotowany napar kawowy, wymieszać i dalej podgrzewać, mieszając, aby masa nie przywarła do dna. Masę podgrzewać do lekkiego zgęstnienia, zdjąć z ognia, ostudzić (jeśli masa nie jest jednolicie gładka, można przetrzeć ją przez sito). Do ostudzonej masy dodać serek, wymieszać
1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy kawowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać ją do reszty masy, dokładnie wymieszać. 60ml zimnej śmietanki ubić na sztywno, przełożyć ją do masy kawowej, delikatnie wymieszać
Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę kakaową przełożyć delikatnie do dwóch kieliszków, wstawić do lodówki do ścięcia się wierzchu, masę kawową pozostawić w temperaturze pokojowej. Na zastygniętą masę kakaową wyłożyć masę kawową, ponownie schłodzić. 
1/3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej, ostudzić. 40ml zimnej śmietanki ubić na sztywno, do ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki śmietanki, wymieszać, następnie żelatynę wlać do reszty śmietanki, delikatnie wymieszać. Na zastygniętą masę kawową wyłożyć warstwę bitej śmietany, schłodzić. Deser przed podaniem udekorować startą czekoladą. 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz